Mobil +90 532 212 45 90

Ring oss +90 242 324 5494

Mina favoriter ( 0 )
Visa mina favoritobjekt

UNESCO Världsarv i Turkiet

26.04.2017

Om du älskar historia eller vill veta mer om världens tidigare civilisationer, ett land värd att besöka är Turkiet. Många olika imperier har styrt det över tiden och byggnaderna och forntida ruinerna de lämnade är fantastiska insikter till mänskligheten genom åren. Det finns 16 UNESCO-världsarvsliv i Turkiet samt en svindlande 69 som väntar på den preliminära listan bevisar detta.

Inklusive de Hittitiska och Ottomanska imperiernas huvudstadsregioner, andra magnifika historiska strukturer återspeglar Grekomaneriska, Armeniska, Neolitiska och Hellenistiska arkitekturstilar. Spredt runt om i landet, turnera alla platser skulle behöva minst tre veckor eller mer, men dessa dagar, fåtölj resan är ett lämpligt alternativ för dem som inte kan göra det till landet. Så låt oss börja vår virvelvindsturné på de 16 UNESCO-världsarvslistan i Turkiet.

Fatih, Istanbul

1: Historiska områden i Istanbul

Istanbul, Turkiets största stad, har varit platsen för stora politiska händelser genom tiden. Reglerade av de Bysantinska och Ottomanska imperierna, den gamla stadsdelen som heter Sultanahmet har lockat UNESCOs uppmärksamhet på grund av dess universella värderingar, samtidigt som de visar två av världens största religioner samt den komplexa blandningen av västerländska och östliga arkitektoniska stilar. Ikoniska landmärke strukturer inkluderar den tidigare kyrkan och moskén i Hagia Sofia, den Blåa Moskén från 1700-talet, Hippodroms sociala idrottscenter och Topkapi-palatset, de ottomanska sultans första hem när de invaderade Constantinopel år 1453.

Pamukkale, Turkiet

2: Forntida Hierapolis och Pamukkales naturliga landmärke

I 2014 var Pamukkale den mest besökta attraktionen i Turkiet, som fick mer än 2 miljoner besökare. De flesta är angelägna om att se de vita kalciumpoolerna i Turkiets vackraste naturmärke, som kallas "bomullslott" på grund av sitt unika utseende. Som ett gammalt helande centrum av sårade romerska soldater, det ligger bredvid den förstörda staden Hierapolis som också finns på UNESCOs världsarvslista.

3: Den gamla staden ruiner av Efesos

De flesta runt världen resenärer som besöker Turkiet besöker ovanstående platser först, men också på deras lista är den antika grekromeriska staden Efesos. Om den fortsatte att trivas, kunde den gamla hamnhandeln ha konkurrerat med majestätiska Roms status.

Nuvarande landmärken som får mest uppmärksamhet och berömmelse är Celsus-biblioteket, grand teater, och Romerska terrasshus men arkeologer har upptäckt många andra tempel och byggnader. Utgrävningar som startade under 20-talet förekommer fortfarande och historikerna är glada över vad de kommer att upptäcka i framtiden.

4: Goreme nationalpark

Även på korta turer i Turkiet, prisattraktionen i Goreme nationalpark är dess gamla bergskärningar som framhäver invecklad bysantinsk biblisk konst. Som tidigare helgedomar för att utöva kristna när religionen sprids i hela regionen, strukturerna i sig är imponerande eftersom man huggade dem alla av tufa rock som är vanligt i hela Kappadokien. Men de bibliska freskerna som tillhör taket ger upphov till den mest beundran. Hundratals timmar av restaureringsarbete har återställt dem till deras tidigare ära.

Ani väggar

5: Antika staden Ani

På den östra gränsen med Armeniska sitter den antika staden Ani. Sällan i guideböcker på grund av dess avlägsna läge, det förtjänar mycket mer beundran, inte bara för dess historiska betydelse utan även för restaurerade byggnader, som Fethiye-katedralen och Tigran-kyrkans kyrka.

6: Arkeologiska platsen i Troja

På motsatta västra sidan av Turkiet, mytologiska berömmelse omger den gamla staden Troy, men för många århundraden har det varit målet för historiker och arkeologer som de försöker avslöja sin historiska tidslinje. Löpande utgrävningar har inte klarat mycket av mysteriet kring det, för att hittills har 11 lager av staden genom olika åldrar i historien upptäckts.

7: Stora moskén och sjukhuset i Divrigi

Stora moskén och sjukhuset i Divrigi placerad på UNESCOs världsarvslista för Turkiet i 1985. Den unika arkitekturen i 1300-talets Divrigi-moské och sjukhuset drar ögonblicket ögat. Visar i vissa delar, en blandning av gotiska, Seljukiska och barockstilar, detta landmärke är en annan som inte får beundran den förtjänar på grund av sin avlägsna plats i sydöstra Sivas.

8: Bursa och Cumalikizik

Minns särskilt som den första huvudstaden i det ottomanska riket under 1400-talet, den centrala staden Bursa ligger bara en 2-timmars bilresa från Istanbul och idealiskt gjort som en övernattningstur för att utforska alla stora sevärdheter. I närheten av den lilla byn Cumalikizik härstammar också grunden för det Osmanska riket, men det är de 200 unika historiska husen som lockar turister från hela världen.

9: Safranbolu

Också i Svarta havet regionen i Turkiet, gamla stan i Safranbolu har präglat UNESCO-listan sedan 1994, och många resor tidskrifter placera det centrala spridning på grund av sitt traditionella arv. Det var en stopppunkt för resande säljare på den gamla silkevegen från öst till väst, och dess gamla hus har bevarats för att återspegla dess historia. Bonusen att besöka är att den håller kronan som att producera den bästa turkiska marmeladkonfektglädjen i hela landet.

Diyarbakir fästning och Hevsel trädgårdar

10: Diyarbakir fästning och Hevsel trädgårdar

När fältet Diyarbakir Fortress och Hevsel tillkom till UNESCO-listan 2015, myndigheterna var optimistiska att det skulle locka fler turister till sydöstra regionen. Tyvärr det hoppet har aldrig utvecklats till något annat än önsketänkande men detta bör inte distrahera från dess betydelse som ett kulturlandskap i den Hellenistiska, Romerska, Sassanida eran för att bara nämna några.

11: Hettiter huvudstad i Hattusa

Den lilla, okända byn Bogazkale är hem till det som var det Hittitiska rikets huvudstadsledande centrum. Ofta överskuggas av Ottomans prestationer, trots deras framåtriktade tänkande och modiga kulturella övertygelser, ruinerna, spridda över ett stort område, behöver en bil för att utforska den ordentligt. Viktiga landmärken är sfinxerna och lejonportarna samt en rekonstruerad del av stadsmuren. Värdefulla artefakter upptäckta under utgrävningar finns för närvarande i Bogazkale museum.

Nemrut berg statyer

12: Nemrut berg statyer

En av de mest ikoniska landmärkenna på listan över UNESCOs världsarvsliv i Turkiet är statyhuvuden som sitter på den 2134 meter höga Nemrut berg. Ideellt sett vid soluppgången sitter siffrorna kring en grav som historiker misstänker datum från första århundradet gör detta till en viktig historisk plats.

13: Yngre stenåldern plats för Catalhoyuk

Daterar från den neolitiska eran, denna omfattande samling av mänskliga livsmiljöer markerar övergången av människans levande tendenser som jägare och nomader till bönder.

UNESCOs världsarvslivs webbplats markerar särskilt deras betydelse som ”Två kullar från 37 plats på södra Anatoliska platån. Den högre östra höjden innehåller arton nivåer av neolitisk ockupation mellan 7400 f.Kr. och 6200 f.Kr., inklusive väggmålningar, reliefer, skulpturer och andra symboliska och konstnärliga drag”.

14: Pergamons kulturella landskap

Beläget i Egeiska regionen i Turkiet, de flesta besökare till Pergamon är imponerade av den branta teatern inbäddat i backen, men dess kulturella betydelse är mycket mer än så. Den mäktiga antika grekiska forntiden var huvudstaden i Pergamon-riket under den hellenistiska perioden och är en av de sju kyrkorna i uppenbarelsen som nämns i Bibelns nya testamente.

15: Selimiye moskén

Selimiye moskén från 1600-talet i den nordvästra staden Edirne är ett klassiskt exempel på islamisk arkitektur. Det byggdes av Sinan, som var en favoritarkitekt för de ottomanska sultanerna. Det är ett majestätiskt socialt komplex samt en symbol för religion. När Sultan Selim den sekund beställde Sinan var hans önskan en särskiljande och imponerande moské.

16: Xanthos och Letoon

Sist, på vår lista över UNESCOs världsarvsliv i Turkiet, sitter Xanthos och Letoon på turkiska västra kusten. Inkluderat på grund av sin status som det gamla Lycian-rikets huvudstad, under utgrävningar, upptäckte historiker stora tabletter inskrivna med det lyciska språket. Deras uppdrag att dechiffrera dessa har gjort det möjligt för dem att lära sig mer om imperiet och deras betydande bidrag till Turkiska historia.

Nyheter8.07.2021
Hur köper jag ett hus i Turkiet?
26.06.2021
Fakta som du bör känna till om du vill investera eller bo i Turkiet
18.06.2021
Fastighetsinvesteringar i Turkiet i tre huvudstadier
11.06.2021
Vanliga Missuppfattningar om Fastighetsinvesteringar i Turkiet
10.06.2021
Hur köper jag en fastighet i Turkiet säkert?
8.06.2021
Vi har ett nytt kontor i Ankara!
3.06.2021
Prisöversikt för fastigheter - Är fastigheter billiga eller dyra i Turkiet?
10.05.2021
Hur man blir en Turkisk medborgare som Pakistansk?
Läs alla nyheter
GÅ TILL
TOPPEN