Mobil +90 532 212 45 90

Ring oss +90 242 324 5494

Mina favoriter ( 0 )
Visa mina favoritobjekt

Ny lag: Utländsk Fastighetsköpare i Turkiet Behöver en Fastighets Värderings Rapport

22.02.2019

Värderings Rapport i Turkiet

Ett cirkulär publicerat av TKGM den 15 februari har meddelat att från och med den 4 mars 2019 kommer utländska fastighetsköpare i Turkiet att behöva en fastighetsbedömningsrapport som hänvisar till värdet av fastigheten innan Transaktionen kan godkännas och handlingar överlämnas.

Den turkiska regeringen har som mål att säkra utländska köpare investeringar mot bedrägeri. Denna rapport kommer att försvåra allt för dyr fastighetsförsäljning. Den nya lagen som ursprungligen planerades vara på plats rikstäckande år 2022 har flyttats fram, efter ett framgångsrikt pilotprogram. En ny avdelning inom TKGM kommer att hantera alla värderingar och rapporter.

Om Fastighets Bedömnings Rapportern

Kostnaden för SPK bekräftade rapport kommer att vara mellan 1.000 till 2.000 turkiska lire och köparen betalar denna avgift direkt till den nya fastighets värderings avdelningen. Utländska köpare bör vägra att göra affärer med någon fastighetsmäklare som anger mer eller hävdar att de är licensierade att utföra värderingen.

Bedömnings rapportern är giltig i tre månader efter godkännandet. I händelse av en annullerad försäljning, om säljaren hittar en annan köpare, kan de använda samma bedömnings rapport. Om fastigheten är på off-plan eller i byggnadsstadiet blir värdet uppskattat vid tidpunkten för färdigställandet. Värdet som finns på utvärderingsrapporten kommer också att visas på titelhandlingarna.

Efter att Tapu är undertecknad lägger Landregistret och kadastre informations systemet till sin rapport innan den returneras till köparen. Förväntad tid är tre dagar för Istanbul och sex dagar för andra provinser.

Möjliga Skatte Effekter

Den nya förordningen syftar till att minska möjligheterna att undvika skatter genom att deklarera lägre fastighetsbelopp på Tapu. Även om säljare i Istanbul brukar ange rätt försäljningspris, är det i många andra provinser vanligt att värdet av en fastighet fastställs till en lägre nivå.

I händelse av att en byggare redan har tecknat lagfart till ett lägre pris än vad de säljs för, kan de befinner sig i skattemannens vrede, eftersom oegentligheter i adresser kommer att flagga upp i systemet.

Utlänningar som redan har tecknat för lagfart som noterar det lägre priset kommer också att få en stor skatträkning om de säljer den före fem år på grund av kapitalvinstskattelagen.

Fastighets Bedömnings Institutionen för Mark Registret och Cadastre

Det finns en ny fastighets bedömnings avdelning (Taşınmaz Değerleme Daire Başkanlığı på turkiska) som grundades under Landregistret och Cadastre (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü på turkiska) i januari 2019. Den turkiska regeringen vill ta en exakt mängd transportskatt. I allmänhet deklarerar fastighetsutvecklarna försäljningspriset som hälften av det reala försäljningsvärdet. Därför förlorade staten skatt och andra relaterade fastighetsskatter. Den nya avdelningen som ansvarar för fastighetsvärdering bestämmer värdet med ett brett spektrum av metoder och samlar all information i ett system. De kommer också att publicera statistik och rapporter från studier. De metoder som används för värdering kommer att överensstämma med internationella praxis.

SPK Validerade Experter

SPK Validerade Experter

SPK är en förkortning av Sermaye Piyasası Kurulu på turkiska vilket betyder Kapital Marknads Styrelsen.. Det är den turkiska myndigheten för börser och banker. De kontrollerar och reglerar kapitalrörelser i Turkiet. Bedömningsbolagen är professionella institutioner som kommer att följa kapital marknads reglerna. För att förhindra en intressekonflikt får bedömningsföretag och anställda inte arbeta som eller för fastighetsmäklare.

Värderingsrapportern innehåller följande information;

- Alla titeluppgifter
- Placering av egendom på en karta med koordinater
- Bilder av fastigheten
- Priser på motsvarande fastigheter
- Bekräftelse av priset
- Nuvarande skuldförhållande på fastigheten
- Bekräftat godkännande från generaldirektoratet för landregistret och kadastret.

Antalya Homes använder oberoende utvärderingsexperter, licensierade av kapitalmarknadsstyrelsen, högsta myndigheten för finansiering och banker i Turkiet. Läs mer här.

 
Nyheter8.07.2021
Hur köper jag ett hus i Turkiet?
26.06.2021
Fakta som du bör känna till om du vill investera eller bo i Turkiet
18.06.2021
Fastighetsinvesteringar i Turkiet i tre huvudstadier
11.06.2021
Vanliga Missuppfattningar om Fastighetsinvesteringar i Turkiet
10.06.2021
Hur köper jag en fastighet i Turkiet säkert?
8.06.2021
Vi har ett nytt kontor i Ankara!
3.06.2021
Prisöversikt för fastigheter - Är fastigheter billiga eller dyra i Turkiet?
10.05.2021
Hur man blir en Turkisk medborgare som Pakistansk?
Läs alla nyheter
GÅ TILL
TOPPEN